Справжні гриби Українських Карпат

Лисичка звичайна і аметистова у Карпатах. Легенди і реальність.




     У Карпатах починаючи з червня і до приморозків, а особливо масово - у липні росте лисичка звичайна (Cantharellus cibarius). Також з липня потрохи починає траплятися і лисичка аметистова (Cantharellus amethysteus), а масово - у вересні.

   Аметистові характеризуються більш блідим забарвленням і наявністю на шапинці фіолетових лусок. Вони також, на відміну від звичайних, мають більш щільний, до резиноподібного, м'якуш, солодкуватий присмак, що нагадує сухофрукти.

    Яких тільки легенд про лисички не зустрінеш у інтернеті. Передусім, це стосується кошерності. Часто можна прочитати, що лисички ніколи, чи майже ніколи не бувають червивими. Таке враження, що переписують з одного джерела - хтось колись написав і ..... Насправді, лисички червиві доволі часто, личинки у пошкоджених грибах білі, дуже маленькі, близько 1-2 мм, тому дзюрки у ніжках малі, ніби голкою натикали. Так що твердження, що хіноманозу (речовина, що міститься у лисичках) на дух не переносять "шкідники", наразі, під сумнівом. Хтось до неї таки успішно призвичаївся. Висловлюється думка, що червивіють лисички через відсутність інших грибів, що також не є правдою - і грибів інших буває достатньо, і личинки у них відрізняються. Жуків- щелкунів не розглядаємо, тут все, ніби, зрозуміло. Задіяний якийсь спеціалізований "шкідник".

    Для задоволення шлунку смажити, чи варити, чи обдавати окропом лисички - справа звички і смаку кожного. Але крім усього іншого лисички - одне з найкращих рослинних джерел вітаміну D2 (ергокальциферолу), також містять вісім незамінних амінокислот, фермент хіноманозу, вітаміни А, B1, PP, мікроелементи (Li, Zn, Cu). Тому, хто хоче отримати вітаміни у повній мірі, чи лікуватися від глистів, гепатитів, гемангіом, інших захворювань печінки, краще робити настоянку з грибів, або висушувати, перемелювати лисички та додавати у готові страви. Адже під час термообробки то всьо корисне, переважно, втрачається. Так, приміром, хіноманаза повністю руйнується за одними з джерел вже при 40, за іншими - при 50 °С і навіть на світлі.



Обновлен 10 авг 2018. Создан 09 авг 2018



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником