Справжні гриби Українських Карпат

 

Лисичка звичайна і аметистова у Карпатах. Легенди і реальність.




     У Карпатах починаючи з червня і до приморозків, а особливо масово - у липні росте лисичка звичайна (Cantharellus cibarius). Також з липня потрохи починає траплятися і лисичка аметистова (Cantharellus amethysteus), а масово - у вересні.

                          Лисичка справжня, або звичайна (Cantharellus cibarius). 13.07.2018         

 

   Аметистові характеризуються більш блідим забарвленням і наявністю на шапинці фіолетових лусок. Вони також, на відміну від звичайних, мають більш щільний, до резиноподібного, м'якуш, солодкуватий присмак, що нагадує сухофрукти.

 

Лисичка аметистова (Cantharellus amethysteus). 22.08.2018

 

    Яких тільки легенд про лисички не зустрінеш у інтернеті. Передусім, це стосується кошерності. Часто можна прочитати, що лисички ніколи, чи майже ніколи не бувають червивими. Таке враження, що переписують з одного джерела - хтось колись написав і ..... Насправді, лисички червиві доволі часто, личинки у пошкоджених грибах білі, дуже маленькі, близько 1-2 мм, тому дзюрки у ніжках малі, ніби голкою натикали. Так що твердження, що хіноманозу (речовина, що міститься у лисичках) на дух не переносять "шкідники", наразі, під сумнівом. Хтось до неї таки успішно призвичаївся. Висловлюється думка, що червивіють лисички через відсутність інших грибів, що також не є правдою - і грибів інших буває достатньо, і личинки у них відрізняються. Жуків- щелкунів не розглядаємо, тут все, ніби, зрозуміло. Задіяний якийсь спеціалізований "шкідник".

 

Лисичка звичайна, на ніжці видно тонкі ходи личинок. 18.08.2012 Лисичка звичайна, ніжки буквально "продирявлені" личинками. 06.07.2018

 

   Для задоволення шлунку смажити, чи варити, чи обдавати окропом лисички - справа звички і смаку кожного. Але крім усього іншого лисички - одне з найкращих рослинних джерел вітаміну D2 (ергокальциферолу), також містять вісім незамінних амінокислот, фермент хіноманозу, вітаміни А, B1, PP, мікроелементи (Li, Zn, Cu). Тому, хто хоче отримати вітаміни у повній мірі, чи лікуватися від глистів, гепатитів, гемангіом, інших захворювань печінки, краще робити настоянку з грибів, або висушувати, перемелювати лисички та додавати у готові страви. Адже під час термообробки то всьо корисне, переважно, втрачається. Так, приміром, хіноманаза повністю руйнується за одними з джерел вже при 40, за іншими - при 50 °С і навіть на світлі.

  У Карпатах також широко розповсюджені їстивні лисичка трубчаста (Cantharellus tubaeformis) та лійочник ріжковидний (Craterellus cornucopioides), якого помилково називають чорною лисичкою. Цих ще не збирав і не пробував на смак та і не впевнений, що буду.

Лисичка трубчаста (C. tubaeformis). Від жовтіючої (С. lutescens) відрізнається більш розвиненими складками гіменофору. Правда буває важко визначити вони більш розвинені чи менш... 14.09.2018
Лійочник ріжковидний (рос. Вороночник рожковидный), (лат. Craterellus cornucopioides). 27.09.2018


Обновлен вчера. Создан 09 авг 2018



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником